الگوریتمستان
برنامهنویسی، طراحی الگوریتم و حل مسئلههای الگوریتمی
پل اردوش (اردیش - Paul Erdős) ریاضیدان مشهور و برجستهی قرن بیستم است که تا پایان عمر خود تلاش گستردهای برای انتشار مقالات علمی داشت و همکاری با وی در انتشار مقاله یک افتخار بزرگ برای هر ریاضیدان محسوب میگردد.
با توجه به آنکه همکاری با ایشان برای هر کس ممکن نبود، تلاش میکردند با نفراتی در انتشار مقالهی علمی همکاری کنند که با این دانشمند بزرگ مقاله داشتند. این رویکرد باعث پدید آمدن عدد اردوش (Erdős number) یا فاصلهی همکاری اردوش شد؛ یعنی برای نویسندگانی که به صورت مستقیم با ایشان همکاری داشتند عدد 1 و برای کسانی که با این نفرات مقاله داشتند عدد 2 نسبت داده شد و ارتباطات دورتر نیز به همین ترتیب با اعداد طبیعی بعدی مشخص شدند.
ساختمان جدید دپارتمان مهندسی کامپیوتر تنها شامل آسانسور بوده و پله ندارد. برای دسترسی سریع و مناسب به اتاقها و کلاسهای طبقات مختلف، آسانسورها به گونهای تنظیم شدهاند که تنها در طبقات مشخصی توقف داشته باشند؛ مثلا تعدادی تنها در طبقات زوج و تعدادی دیگر تنها در طبقات فرد. دکمههای داخل آسانسور و کنار ورودی آسانسور نیز تنها برای همین طبقات از پیش مشخص شده فعال هستند. این ایده دسترسی سریع و مناسب به طبقات ساختمان را برای برخی افراد فراهم میکند. به عنوان نمونه اعضای هیئت علمی دسترسی مستقیم به طبقات اتاقهای خود دارند. اما در حالت کلی باعث سردرگمی میشود. اگر شخصی بخواهد از طبقهای به طبقهی دیگری برود، ممکن است هیچ آسانسوری در هر دوی آنها توقف نداشته باشد و شخص مجبور به تعویض آسانسور گردد. در چنین شرایطی این سوال پیش میآید که کدام آسانسور (یا آسانسورها) باید انتخاب شوند و کدام انتخابها شخص را در زمان کمتری به مقصد میرساند. اگر مسیر حرکت شخص از طبقهی i به طبقهی j به صورت $ i = f_1 \rightarrow f_2 \rightarrow f_3 \rightarrow \cdots \rightarrow f_k = j $ نمایش داده شود، عبارت $ \sum_{r=1}^{k-1} \vert f_i - f_{i+1} \vert $ زمان لازم برای رسیدن به مقصد از طریق آن مسیر است. برنامهای بنویسید که افراد را در استفادهی بهتر (در زمان کمتر) از آسانسورها یاری کند.
الگوریتم دایکسترا (دیکسترا، دایجسترا - Dijkstra) یک راهکار حریصانه برای یافتن کوتاهترین مسیر از مقصد ثابت (تک منبع) به سایر گرههای گراف وزندار است. این گراف میتواند معرف مسیرهای یک شهر و تقاطعهای آن باشد که انبار شرکت در یک گره آن قرار داشته و هدف یافتن کوتاهترین مسیر به هر محل دیگر از این انبار است. طبیعتا این الگوریتم در یافتن کوتاهترین مسیر بین دو گره مشخص نیز کاربرد دارد. تنها شرط لازم برای استفاده از این الگوریتم نامنفی بودن وزن یالهای گراف است.